четвъртък, 10 декември 2009 г.

Времетраене на топлообработката на някои продукти

Говеждо
Цяло парче ( 1-1,5 кг ) варене 2,5 - 3 часа;
Топчета варене 10 минути;
Дребни парчета задушаване 1,5 2 часа;
Порции пържене 10-15 минути;
Порции панирани пържене 15-20 минути;
Дребни парчета пържене 4-5 минути;
Кюфтета пържене 8-10 минути.


Телешко
Гърди варене 1 - 1,5 часа;
Гърди пържене 40-50 минути;
Цяло парче варене 1,5 - 2 часа;
Дребни парчета пържене 4-5 минути ;
( за яхнии )
Котлети пържене 8-10 минути;
Кюфтета пържене 5-6 минути;


Свинско
Цяло парче печене 3 часа;
Пържоли печене 30 минути;
Пържоли на скара 15 минути;
Пържоли пържене 10 минути;
Кюфтета пържене 6-8 минути;
Дребни парчета пържене 5-6 минути;
Дребни парчета задушаване 1 - 1,5 часа;


Агнешко
Цяло парче печене 1,5 - 2 часа;
Дребни парчета задушаване 1,5 часа;
Котлети на скара 10 минути;
Котлети пържене 15 минути;


Карантия
Бъбреци ( говежди ) варене 1 - 1,5 часа;
Мозък ( говежд ) варене 15-20 минути;
Език ( говежд ) варене 1 - 1,5 часа;
Мозък ( паниран ) пържене 6-8 минути;
Дроб пържене 15 минути;


Птици
Кокошка ( млада ) варене 50-60 минути;
Кокошка ( стара ) варене 3-4 часа;
Пилета варене 20 минути;
Пилета пържене 20-30 минути;
Пилета печене 2 часа;
Гъски варене 1-2 часа;
Патици варене 1 час;
Пуйка варене 1 - 1,5 часа;
Кокошка печене 1 - 1,5 часа;
Гъски печене 2 - 2,5 часа;
Патици печене 1,5 - 2 часа;
Кайма от птици пържене 8-10 минути;


Риба
Големи парчета варене 50 минути;
Дребна риба варене 5-10 минути;
Цяла пържене 18-20 минути;
На парчета пържене 10-15 минути;
Цяла ( във фолио ) печене 20-30 минути;
Плакии печене 30-40 минути;


Картофи
Цели, белени варене 30 минути;
Цели, белени варене на пара 45 минути;
Млади варене 10-15 минути;
Нарязани на кубчета варене 20 минути;
Нарязани на резени пържене 15-20 минути;
Цели, белени пъчене 1 час


Моркови
Нарязани пасиране 10-15 минути;
Цели варене 30-40 минути;


Зеле
Рязано варене 20-30 минути;
Рязано задушаване 1,5 часа;
Карфиол варене 15-20 минути;


Лук
Рязан пасиране 10-12 минути;


Зелен фасул варене 30 минути;


Боб варене 1,5 - 2 часа;


Царевица варене 1 - 1,5 часа;


Гъби
Пресни варене 20-25 минути;
Сушени варене 1,5 - 2 часа;
Пресно ( рязани ) пържене 15-20 минути;


Цвекло
глави варене 1,5 часа


Готварски рецепти

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Една ябълка на ден

Ябълка!!! Англичаните имат поговорка, според която 1 ябълка на ден ще прогони доктора от дома ви.Французите пък препоръчват да изяждате 1 ябълка сутрин за здраве и още 1 вечер - за красота.Ябълките са прекрасна възможност, ако сте решили да започнете диета.Дори се препоръчва поне един ден в месеца да оставаме само на ябълки за разтоварване и пречистване на организма. Сега обаче наближава Коледа и не е време за диети.Затова използвайте безценния плод, зса да си приготвите вкусни ястия и десерти.Ако идеята ви харесва, пробвайте тези рецепти.

Пилешка салата

Пилешка салата!!!...Какво да направим с пилешкото месо, останало от предния ден ? Ето една прекрасна идея...Прочети повече...

Супа със сирене

Супа със сирене!!!Изключително ароматно и бързо за приготвяне предястие, идеално за зимен обед или вечеря...Прочети повече...

Шоколадова торта с ягоди

Шоколадова торта с ягоди!!!С тесто от натурално какао и сметана с ванилия и ягоди, тортата е незаменима за следобедното кафе или чай...Прочети повече...

Филе от пилешки гърди в було от шунка

Филе от пилешки гърди!!!С хрупкавото ароматично було от бекон месото става вкусно и сочно...Прочети повече...