Всички обичаме шоколад и няма смисъл да се борим с това чувство.

Въпреки че шоколадът е измислен още през 16 век, учените все още водят спорове дали е полезен или не. Неизбежно обаче във всеки един дом ще се намери блокче шоколад, от която да приготвите нещо вкусно за броени минути!

За изброените по-долу рецепти е най-добре да използвате качествен шоколад (с поне 50 % какао), но при желание можете да приготвите десертите и с млечен шоколад. Не ползвайте обаче бял шоколад, той се различава много от черния и ще има различен ефект в рецептите.

Шоколадът трябва да се стопява бавно, защото ако се прегрее ще стане прекалено твърд и ще горчи. Най-лесно е да го претопите в микровълнова печка – начупете го на малки парчета и го оставете в микровълновата за 30 секунди. После разбъркайте. Вторият начин е следния – поставете съда с натрошен шоколад на пара, над кипяща вода. Важно е дъното да не докосва водата.

Ето и най-лесния шоколадов десерт – топнете в разтопения шоколад нарязани на парчета плодове и оставете шоколадовата обвивка да изстине. Или друг вариант – смесете разтопения шоколад със сметана и бренди и го сервирайте като шоколадово фондю – най-романтичния десерт на света!

Трюфели



Разтопете 400 гр. шоколад в 185 мл. сметана. Добавете 60 гр. краве масло и 2 супени лъжици ром.

Охлаждайте, докато не се втвърди сместа.

После с помощта на лъжица оформете от сместа топчета и ги оваляйте в како на прах или шоколадови стърготини.

Шоколадов сос



Разтопете 200 гр. шоколад в 250 мл. гъста сметана. Бъркайте, докато не стане сместа еднородна и сервирайте соса с ванилов сладолед.

Нежен крем



Разтопете 400 гр. шоколад. Разбийте 4 яйца с 50 гр. захар, после добавете и шоколада. Изсипете в сместа 200 мл. бита сметана и разпределете крема в две купички. Оставете ги в хладилника, докато не застине кремът.

Шоколадови кошнички



Смесете 250 мл. сметана с 200 гр. разтопен шоколад, 2 яйчени жълтъка и 60 гр. захар. Разпределете сместа в декоративни форми за печене и печете 45 мин. на температура 150 градуса. Сервирайте с допълнителна сметана.

Шоколадова торта



Разбийте 6 яйца с 2 супени лъжици ликьор Калуа. Добавете 400 гр. разтопен шоколад, 165 гр. смлени бадеми и 250 гр. бита сметана. Прелейте сместа в промазана тава и печете на 150 градуса 1 час. Оставете готовия сладкиш в хладилника за цяла нощ, после го извадете от формата за печене и го посипете с пудра захар.

Очаквайте продължение